Tort cu blat de ciocolată, cremă de ciocolată neagră Poiana și cremă de brânză
Dragilor, anul acesta sărbătorim 25 de ani de când ciocolata Poiana este pe piață. Poiana este ciocolata copilăriei mele, cu gustul ei cremos de lapte, care mă ducea cu gândul la fel și fel de nebunii. Legându-mă atât de multe amintiri de Poiana, nu puteam să nu sărbătoresc, așa că am făcut un tort cu blat de ciocolată Poiana, o cremă de ciocolată neagră și o cremă de brânză cu fructe de pădure. Curcubeu pe cerul gurii.
M-a ajutat atât ciocolata cu lapte Poiana cât și cea cu 65% cacao, perfectă pentru prăjituri, datorită conținutului ridicat de cacao. Blatul ciocolatos a ieșit perfect, cremele delicioase, iar frișca de deasupra pufoasă și savuroasă. Ce să mai! Nu că mă laud, dar tortul a fost delicios.
Tort cu blat de ciocolată, cremă de ciocolată neagră Poiana și cremă de brânză – mod de preparare
Ingrediente blat de ciocolată
- 8 ouă
- 100 gr zahăr
- 1 ciocolată Poiana cu 65% cacao
- 1/2 ciocolată cu lapte Poiana
- 100 ml lapte
- 1 esență de vanilie
- 1 praf de copt
- puțină sare
- 400-500 gr făină
Am topit ciocolată la bain-marie și am lăsat-o să se răcească. Între timp, am bătut albușurile cu zahărul până au devenit ca o spumă. Am bătut gălbenușurile cu sarea și apoi le-am turnat ușor peste ciocolata cât de cât răcită, împreună cu laptele. Am adăugat ușor compoziția de ciocolată peste albușuri, învârtind încet pentru a rămâne compoziția aerată. Am adăugat esența, apoi făina amestecată cu praful de copt, puțin câte puțin.
Am pus compoziția în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade. Trebuie copt cam 25-30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Mi-a ieșit un blat aerat, pufos și cu gust intens de ciocolată.
Cum am făcut cremele pentru tort?
Crema de ciocolată
- 120 gr ciocolată Poiana cu 65% cacao
- 5 gălbenușuri
- 5 linguri de zahăr
- 3 linguri de amidon
- 500 ml lapte
- 1 esență de rom
Am amestecat gălbenușurile cu zahărul, amidonul, esența și 2-3 linguri de lapte. Restul de lapte l-am dat în clocot și apoi l-am adăugat peste gălbenușuri. Am mixat repede, ca să nu risc să se gătească gălbenușurile, de la fierbințeala laptelui. Am pus apoi compoziția la foc mediu și am adăugat ciocolata rasă. Am învârtit continuu, până ce crema s-a omogenizat și s-a îngroșat. Am acoperit oala cu folie de aluminiu și am dat-o la rece.
Crema de brânză
- 1 kg de brânză pentru prăjituri
- 1 pumn de fructe de pădure
- 1 plic de zahăr vanilat
Crema de brânză dulce a fost extrem de simplu de făcut. Am amestecat brânza cu zahărul bine de tot, apoi am adăugat fructele de pădure.
Frișca
- 300 gr smântână grasă de 25%
- 3-4 linguri de zahăr
- puțin întăritor de frișcă
Am mixat bine smântâna cu zahărul și cu întăritorul, până când frișca a devenit tare, perfectă pentru ornat.
După ce blatul a fost răcit și cremele pregătite, am început să montez tortul. Am tăiat blatul în 3 părți egale, apoi am pus cremele. Primul strat a fost crema de ciocolată neagră cu 65% cacao, iar al doilea cel de brânză dulce. Am ornat cu frișcă, fructe de pădure și ciocolată rasă și am așteptat până a doua zi.
Partea cu așteptatul a fost cea mai grea parte din rețeta acestui tort cu blat de ciocolată. Știți cum e, nu-i așa?
În caz că vreți să mă vedeți în acțiune, vă las aici și rețeta video a acestui tortuleț. Vizionare plăcută!
Delicios de bun.
Cu toate ca nu sunt fana a prajiturilor cu crema de branza trebuie sa recunosc ca arata foarte bine si delicios. Poiana este intr-adevar ciocolata copilariei.
WOW! Cat de festiv arata, foarte fain! Multumesc de reteta, pare si tare delicios.
Nu stiam ca Poiana a implinit 25 de ani..La Multi Ani! 🙂
Da, și nouă ne w greu să așteptăm până când se poate tăia. Îmi place cum arată tortul. Voi nota rețeta.
Arată grozav și sunt sigură că și gustul e genial.
Arată foarte bine, dacă aș avea timp, l-aș prepara de Sărbători!
Am și eu în plan un tort, este plant based, care o să conțină bucăți de ciocolată în componență. Cred că lunar pregătesc câte o opțiune de genul.
Arata foarte bine, trebuie sa fie nemaipomenit de bun!
Arată minunat! Cu siguranță a fost delicios!
Îmi place foarte mult ciocolata! Tortul tău arată excelent, aş vrea să încerc reţeta.
Mulţumesc şi “La mulţi ani” Poiana!
Mi-am salvat și eu link-ul ăsta în Bookmark, arată minunat. Felicitări! 🙂
A iesit demential tortul!! Foarte faina ideea si combinatia!
Pare usor de facut. Poate ma apuc si eu de bucatareala sau poate-l fac de Craciun. Pare a fi o idee buna