Rețetă papanași cu smântână și dulceață
Pentru că mulți dintre voi îmi cereți în privat diverse rețete, m-am gândit să le fac publice, să se bucure și alții. Papanașii mei v-au tot făcut cu ochiul, așa că vi-i prezint. Am poze doar cu produsul finit, dar mă iertați, nu-i așa?
Ingrediente papanași
Se iau 5-6 prieteni, iubitori de dulciuri și puși pe distracție. Să ne înțelegem ce înseamnă asta! Cătălina gătește, restul mănâncă și fac poze, pentru a se lăuda pe Facebook cu ele. :)) Dar, să revenim la rețetă!
Pentru 5-6 papanași măricei, aveți nevoie de:
- 250-300 gr brânză dulce (eu folosesc Pilos, de la Lidl – cutiuța are 250 de gr)
- 3 ouă
- un vârf de cuțit de sare
- jumătate de plic de praf de copt
- 2 plicuri mari de zahăr vanilat
- 200-300 ml de făină
- ulei pentru prăjit
- o cutie medie de smântână
- dulceață
Mod de preparare
Brânza se amestecă bine cu sarea, praful de copt și un plic de zahăr vanilat. După, se pun ouăle și se omogenizează. Învârtiți cu o mână în castron, mai spuneți o glumă, mai chemați un ajutor să vă toarne făina în ploaie, până faceți un aluat moale, lipicios. Cantitățile nu sunt exacte. Eu pun făină cât cuprinde. Aluatul trebuie neapărat să rămână moale și lipicios, pentru a rămâne papanașii fragezi.
După ce ați terminat aluatul, presărați făină pe un blat și împărțiți în 5-6 bucăți. Depinde cât de mari preferați papanașii. Bucățile de aluat le întindeți (eu le întind în mână) până rămân cu o grosime de 3-4 cm. Cu un pahar mai mic sau un capac (de la bidonul de 5 l), decupați mijlocul, pe care îl faceți biluțe.
Prăjiți papanașii în ulei încins , întorcându-i des de pe o parte pe alta, pentru a se coace uniform. Îi scoateți pe prosoape absorbante.
Între timp, dacă tot aveți atâția prieteni care se uită la voi, îi puneți să amestece într-un castron smântana cu zahăr vanilat.
Se pun papanașii pe farfurii și se îneacă în smântână și dulceață. Se servesc calzi, însă nu înainte de a face poze. Toată nebunia durează maxim 30 de minute.
Poftă bună!
De cand zic sa fac si eu papanasi. Am pus reteta la favorite si abia astept sa o fac.
Arata delicios!!!
Abia aștept să îmi spui dacă ți-au plăcut.
De obicei, prefer să fiu ajutorul de bucătar, decât să preiau eu inițiativa. Nu prea le am în bucătărie și nici nu este o activitate prea atractivă pentru mine. :)) Este însă o necesitate și încerc cât pot de mult să mă deprind mai bine cu ea, indiferent de rezultatul care iese din mâinile mele. Sper că într-o zi să pot să fiu mai apropiată de partea asta. Papanașii ăștia arată prea bine, ca să nu mă încumet să încerc să-i fac și eu. Sper să-mi și iasă! :))
Eu ador să gătesc și să încerc tot felul de rețete. Din păcate, micul terorist nu mă lasă să fac prea multe. :)) Sigur îți vor ieși. Se fac tare ușor.
Ce bine arată! Mi-ai făcut poftă!
Ce bine arata!!!!
Acum te-ai gasit si tu da dai reteta,cand m-am băgat la dieta ?!?
Ups! 😂😂
Weekend-ul trecut am mancat si eu o portie zdravana de papanasi facuti de mama ! Au fost pur si simplu deliciosi! Poate zilele astea cand prind putin liber ma pun si eu pe bucatarit!
Sunt absolut delicioși. Eu îi fac des.
Ce pofta de papanasi mi-ai facut ;0 daca nu aveam burta plina deja cred ca ma apucam s aii fac 🙂
Îți dau de treabă! 🙂
Vaiii…cum arataaa…te deplasezi si la domiciliu? ? Ce pofta mi-ai facut, in weekend cred ca imi incerc si eu norocul, nu am facut niciodata!
Mă deplasez, cum să nu? 😛
Arata foarte bine si asa explicat pas cu pas, reteta pare destul de usoara. O sa o incerc si te tin la curent cu rezultatul.
Abia aștept să îmi spui cum ți-au ieșit.
Chiar zilele trecute am facut si eu papanasi, dar fierti si de dieta.
Ai tai arata tare bine! Pofta buna!
Fierți nu am gustat niciodată.
Oh boy!!! Arata pur si simplu mega delicios…mi-ai facut super pofta! Yummy! ???
😍😍Mulțumesc!
Vai de capul meu, cum arata si e trecut de ora 00:00. De multa vreme voiam sa mananc papanasi, poate o sa fac chiar eu, acasa. Am salvat reteta, multumesc!
Sper să îți placă! 🙂
De obicei prefer sa nu ii fac eu. Imi plac enorm papanasii. Mi-ai facut pofta. Te pup
Înainte nu îi făceam, dar acum îmi plac mai mult așa.
Desi imi plac foarte mult n-am facut niciodata, dar credeam ca se fac cu drojdie, ca gogosile. E clar, trebuie sa ma documentez mai bine. Pe cand urmatoarea tura, ca sa-mi pregatesc vizita?
Îți fac câți papanași vrei, doar vino! 🙂
Nu am facut niciodata papanasi, dar imi ploua in gura cand ii vad. Nu, nu o sa fac, fiindca viata mea e in pericol din cauza kg in plus. Ieri am primit niste specialitati de ciocolata de la Viena. Nici macar nu m-am uitat la ele, i le-am dat pe toate mamei sa faca ce vrea cu ele.
Cred că îți e tare greu. 🙁
Noi ne rasfatam aproape lunar cu o portie de papanasi – ne plac tare mult, insa acasa nu tin minte sa fi facut! 😀
Mie îmi plac mai mult când îi fac eu.
Si eu obisnuiesc sa pregatesc papanasi, super usoara si reteta ta.
Nu prea am timp de chestii complicate. 😂😂
Trebuie să recunosc că întotdeauna m-a atras aspectul lor, însă nu tolerez smantana, asa ca ies de pe lista 😀
Îi poți mânca doar cu dulceață sau poți înlocui smântâna cu iaurtul. 😉
Sunt deliciosi, recunosc ca pana acum nu am avut curaj sa i fac acasa dar dupa acest articol, si cat de simplu se fac, imi voi face si eu <3
Chiar se fac ușor tare. 😍
De obicei nu imi plac papanasii, dar astia par atat de deliciosi!!!
Mulțumesc!😍
La ce pofta am acum, as servi poza 😉
Hihi… Mă lași fără poză?
Arata delicios reteta ta. Parca mi-ai facut si mie pofta! Branza am in frigider, zcum stiu ce servesc familiei maine la micul dejun.
Să îmi spui cum ți-au ieșit! 😀
Vai cat de bine pot sa arate! Mi-am notat si eu reteta!
Sper să îți placă!
Papanasii astia sunt desertul meu preferat, dar la restaurant, de facut, nu indraznesc. Insa poza aia de sus, cum ti-a reusit, de parca papanasul din farfuria galbena sta suspendat, are si umbra in farfurie.. :))) d’ale camerelor foto, nu? 🙂
Nu știu. Poza nu e editată, aparatul e pe automat. 😂😂
Mie nu mi plac deloc papanasii, doar cand ii vad deja ma ia de la stomac ?
Nasol. 🙁
Desertul meu favorit ever ! POate imi fac curaj sa gatesc in wk, saptamana asta am facut placinta cu dovleac – de sezon, nah !
Sper să îți placă!
Ma crezi, daca iti spun ca nu am mancat niciodata papanasi? O sa-mi notez reteta ta :*
Vaaai! Neapărat să încerci!
Deci sut o mare iubitoare de papanasi si clar trebuie sa incerc reteta ta. e fiecare data am preferat sa ii cumpar pentru ca am crezut ca sunt greu de facut
Și eu credeam la fel, până acum ceva timp.
Eu zic întâi să îi încerci pe cei făcuți de Cătălina și apoi să faci tu 😀
De cand imi doresc sa fac papanasi acasa, cu siguranta voi incerca reteta asta …yummy
Să îmi spui cum ți-au ieșit!
Nu am facut niciodata, dar, din cate zici, pare simplu. 🙂
Chiar e simplu! 🙂
Papanașii rămân de departe în topul meu.
Și al meu!
Abia aștept să fac! Arată super ??
Mulțumesc!😍
Cât de bine arată totul și ce poftă mi-ai făcut! <3
Mulțumesc! 😍
Papanasi de genul asta inca nu am facut acasa. La noi obisnuiti sunt cei moldovenesti, simpli.
Din ăia ne făcea mama, când eram mici.
Nu am făcut niciodată papanași acasă, deși am mâncat de foarte multe ori în oraș. Am să urmez și eu rețeta ta să vedem ce va ieși.
Sper să îți placă!
este unul din deserturile mele preferate pe timp de iarna, vara raman la inghetata!
Poți să îi combini cu înghețata!
Papanaaaasi! Cei mai buni pe care i-am mâncat în viata mea. Si doi!
Mulțumesc mult!😍😍
N.am.mai facut papanasi de mult! Sa stii ca as manca!
Și eu aș băga unul! :))
Papanasii sunt preferatii mei, iar acum , datorita tie, am si reteta perfecta pentru a-i face in casa. De obicei cand merg la restaurant cu iubitul sau prietenii, papanasii sunt nelipsiti din meniul meu. Ii ador pur si simplu, iar de data asta chiar am sa incerc sa ii prepar singurica acasa.
Sper să îți placă! 🙂
Cat de bine arata, mi-ai facut pofta.
Și gustul e pe măsură! 🙂
Yummy 😋😋😋arată foarte bine!
Imi plac tare mult, dar am facut o singura data, pentru ca nu am rabdare sa ii fac.
Se fac super rapid.
Chiar sunt buni!!!