Rețetă shaorma cu lipie de casă
Dacă tot e azi vineri și poate vreți să gătiți ceva mai deosebit, m-am gândit să vă las o rețetă de shaorma cu lipie de casă. Este a doua oară când fac shaorma acasă și prima oară când fac și lipia. Tura trecută am cumpărat lipie și nu am fost prea încântată, dar acum au ieșit perfecte. Singurul dezavantaj este că este cam migălos să faci shaorma și durează mult, dar eu zic că merită cu vârf și îndesat.
Cum să faci shaorma cu lipie de casă?
Pentru că tot ajunsese la mine cartea Fii brutar la tine acasă, de la Editura Casa, am zis că voi încerca rețeta lor de lipii. Și bine am făcut. Au ieșit delicioase. Cartea are o mulțime de rețete de pâine și produse de patiserie, așa că voi mai face câteva bunătăți. Bineînțeles, vă voi face și vouă poftă cu ele.
Nu știu voi, dar eu am început să fac o pasiune pentru cărțile cu rețete și tot încep să adun cât mai multe. Dar, haideți să vedem rețeta. 😀
Rețetă lipie de casă
Ingrediente
- 500 grame făină de grâu
- 2 lingurițe de sare
- 300 ml apă caldă
- 3 linguri de ulei
- un cub mic de drojdie
Cum se prepară lipia?
Față de aluatul normal de pâine, la care trebuie să lași drojdia să dospească și să frămânți punând ingredientele într-o anumită ordine, la rețeta de lipie e mai simplu. Se amestecă făina cu sarea, se adaugă apa și uleiul, iar drojdia se fărâmă peste. Se frământă până devine un aluat elastic și puțin mai moale decât cel de pâine. Dacă mai este nevoie, mai completați cu puțină apă sau puțină făină. Se lasă la dospit până își dublează volumul (la mine a durat cam 25-30 de minute).
Se formează biluțe de aluat, care se întind în foi subțiri și se coc într-o tigaie fără ulei, la foc mic. Când încep să se facă goluri de aer la suprafața lipiei, trebuie să o întoarceți. Se lasă acoperite cu un prosop, ca să nu se întărească și se trece la pregătirea shaormei.
Ingrediente shaorma de casă (pentru 4 bucăți)
- 1 piept mare de pui
- 5-6 cartofi
- 2 roșii
- 2 castraveți
- o cutie de porumb
- puțină varză
- condimente (sare, piper, cimbru, rozmarin)
- sos de smântână cu usturoi
- lipii
Pieptul de pui se taie bucăți mici, se condimentează bine după gust și se prăjește. Puteți de asemenea să și condimentați bucăți mari, să le faceți pe grătar și apoi să le tăiați bucățele. Se prăjesc și cartofii și se face sosul de usturoi. Eu am pisat o căpățână de usturoi, am frecat-o cu puțină sare și puțin ulei și am pus apoi vreo 4-5 linguri de smântână peste.
Lipiile se pun peste o bucată de folie alimentară și se adaugă carnea, cartofii, legumele tăiate mărunt și sos din belșug. Se rulează bine lipia și se servește cu poftă. Se poate servi și la farfurie, pentru cei care o preferă așa. Sosul de usturoi și smântână îi dă o savoare aparte și nu iese la fel dacă folosiți sosuri din comerț. Același sos îl folosim și la pui pe sare și este yammy. 😀
Voi ați făcut vreodată shaorma cu lipie de casă? Cum vi se pare rețeta mea?
Si eu fac shaorma de casă,la fel si lipiile,cele de cumpărat mi se par prea tari,iar gustul nici nu se compară. Cand am făcut prima.oara shaorma ma gândeam ca nu o sa iasa așa de bine,însă am fost surprinsă de rezultat
Vaai ce bine arată! Mi-ai făcut poftă.
Eu tocmai ce am băgat o pizza de casă la cuptor, dar acum îmi trebuie și shaworma! :)))
Bună ideea cu lipia! Am. Mai făcut shaoa, dar cu lipie de cumparat
Nu am avut curajul sa fac shaorma acasa pentru ca sotul meu e un pretentios cand vine vorba de ea, dar acum ca e criza nu cred mai are chef de mofturi. Cred ca o sa incerc si eu.
Ce bine arata! Multumesc pentru reteta!
Merita tot efortul! Lipia arată tare bine și cu siguranță a fost tare bun.
Eu iau o lipie gata făcută de la Kaufland și mă scutește de treabă. Doar o umplu cu ceea ce îmi doresc
Mult tofu și legume ❤
Pana acum am cumparat lipii din oras, dar in mod sigur tot cele facute in casa sunt mai bune! Sunt fan shaworma facuta in casa deci…..tare bun!
Eu una iubesc shaorma, deci e super binevenita rețeta. 😊
Super reteta, big like 😀
Am făcut și eu shaorma acasă, dar cu lipie cumpărată. :))
Super! Mulțumesc! Voi testa rețeta de lipii. Și eu vreau să fac shaorma, însă un pic altfel. Nu consum carne de niciun fel, așa că voi improviza. Îți mulțumesc pentru inspirație. Crezi că pot folosi făină integrală fără să compromit lipiile?
Eu zic că poți folosi făină integrală fără probleme.
Imi fac shaorma acasa foarte des, mi se pare de zeci de ori mai buna decat cea cumparata si in plus e si mult mai sanatoasa pentru ca stim exact ce punem in ea. Mereu cumpar lipiile, nu m-am gandit sa le fac chiar eu, dar o sa incerc data viitoare
Si mie imi place sosul de smântână si usturoi. Tare bine arata lipiile tale, dar și shaorma.
Mamă ce de bunătăți 😁🤗
Sa stii ca ti-am incercat reteta si mi-a placut tare mult rezultatul! O voi mai incerca 🙂
Ce mă bucur că ți-a plăcut.
Arata tare bine. Mi-am facut si eu zilele trecute doar ca mi-am luat niste lipii din LIDL. A fost criminal de buna si cred ca sosurile alea au facut toata treaba
Mmm cat de bine arata. Ce pofta am!
Arata atât de bn,am o pofta!
O bunătate!!!