Rețetă mucenici moldovenești însiropați
Da, știu că în martie se fac mucenici moldovenești. Știu și că noi suntem în iulie acum, dar te pui cu poftele? Nu ai cum! Când pofta copiilor apare, Cătălina execută! Iar când mucenicii însiropați și unși bine cu miere sunt atâââât de buni, ar fi culmea să îi facem doar o dată pe an.
Având în vedere că am făcut recent, chiar când am fost la Adriana, m-am gândit să vă las și vouă rețeta mea de mucenici moldovenești însiropați. Dacă nu îi faceți acum, măcar aveți rețeta pusă bine, pentru la anu’.
Ce ingrediente avem nevoie pentru mucenici moldovenești însiropați?
Pentru aluat
- 1 kg făină
- 4-5 ouă
- 200-300 gr zahăr
- 200-300 ml lapte
- 150-200 gr unt
- un praf de sare
- un plic sau un cub de drojdie
- o esență de rom sau vanilie
Pentru sirop
- 2-3 litri apă
- 2 esențe de rom
- 4-5 linguri de zahăr
Pentru uns
- miere de albine
- nucă măcinată
Aluatul este practic asemănător cu cel de gogoși sau plăcinte. Se pune făina într-un lighean, împreună cu sarea. Se formează o gaură în mijloc, unde punem drojdia și un pic de zahăr. Se pune puțin lapte călduț peste drojdie și se amestecă bine până se face o pastă. Untul se topește și se amestecă cu ouăle și zahărul, apoi se adaugă peste făină și se amestecă bine.
Se adaugă lapte, puțin câte puțin, până obținem un aluat moale, puțin lipicios. La urmă, se ung mâinile cu ulei pentru a nu se lipi la frământat. Când terminați de frământat, îl lăsați la crescut 20-30 de minute, sau până își dublează volumul. Cantitățile sunt estimative, le puteți adapta în funcție de necesități și de textura aluatului.
După ce aluatul a crescut, se modelează mucenicii. Se iau bucăți mici de aluat, care se întind în fâșii, pe care le împletim apoi, pentru a forma mucenicii în formă de 8. După ce se pun în tavă, se ung puțin cu ou amestecat cu lapte, pentru a se rumeni frumos. Se pun la copt la 170-180 de grade, timp de 20-25 de minute.
Cât mucenicii se coc, se pregătește siropul. Se pune apa pe foc, împreună cu zahărul și esența și se învârte în ea până se topește tot zahărul. Se păstrează caldă. Când mucenicii sunt copți, se bagă fierbinți în oala cu sirop și se țin 2-3 minute. Se scot din sirop, se ung cu miere din belșug și se presară peste ei nucă măcinată. Pot fi mâncați atât calzi cât și reci și sunt delicioși. Siropul îi face să fie fragezi și să rămână așa chiar și a doua zi.
Albina Carpatină – bunătăți de la natură
Pentru că cei de la Albina Carpatină ne trimiseseră un pachet cu bunătăți apicole recent, am profitat și am folosit pentru această rețetă de mucenici moldovenești mierea de la ei. Am folosit-o cu încredere, având în vedere că este 100% naturală și știm cu toții câte beneficii are.
De asemenea, copiii și-au făcut limonade pe care le-au îndulcit cu miere și au servit-o și cu lingurița, fiind încântați de gustul și savoarea ei. Pe lângă miere, am primit și un tonic de imunitate pentru copii, pe care l-au băut încântați. Le-a plăcut faptul că fiolele se pot bea cu paiul și au băut zilnic câte o fiolă. Pe mine m-a încântat cocktailul de ingrediente: lăptișo de matcă, propolis, polen, miere polifloră cu extract de acerolă, bogat în vitamina C naturală și suc de portocale.
Una peste alta, am fost tare încântați de pachețelul cu produse apicole care ne-au îndulcit și imunizat.
Vouă vă plac mucenicii moldovenești? Cum vi se pare rețeta mea?
Sunt foarte buni și mie îmi plac mai mult acești mucenici din partea Moldovei decât acestia pe care-i fac aici cumpărați la punguțe și pe care trebuie să-i fierbi ! Delicioși !
Wow cat de bine arata,am o pofta!
Imi plac mucenicii, dar cei muntenesti. Ăștia moldovenești nu îmi plac neam… Nu pun gura pe ei. Sunt o ciudățenie, stiu 😅😅
Arătă tare bine și, cu siguranță merg în orice perioadă a anului la cât de buni sunt!
Multumesc pentru reteta! Nu am facut niciodata.
Ce deliciosi arata ! Cu siguranta o sa incerc si eu reteta !
Arata foarte bine! Eu nu prea-i fac in afara zilelor sfinte, dar cred ca cei mici i-au mancat pe nerasuflate!
Eu ador aceasta varianta de mucenici. Și eu la fel i-aș manca oricând.
Mulțumim pentru rețeta.
Știu rețeta și o utilizez cu ocazia fiecărei sărbători, deși aș face de mult mai multe ori.
Dar, când am câte o “comandă fermă”, mă conformez. 🙂
Poftă bună!
Eu nu consum nimic de origine animală, iar acum doi ani am făcut varianta vegană a lor. Tare bună!
Mătușa mea face mucenici moldovenești și sunt atât de delicioși. Poate voi încerca și eu să fac, mai ales că am găsit rețeta ta!
Sunt si insiropati ❤‼️- orice produs dr patiserie făcut asa il ador. Ff tare – cred ca fac si eu , vb ta ” te pui cu poftele” ( din iulie)?
Si eu iubesc mucenicii si nu mi-as dori sa-i consum doar o data pe an. Ar trebui sa-mi fac si eu o tava doar a mea 😀
Da imi plac tare. Iar rețeta ta e super.
Am sa fac și eu,la noi în Muntenia se fac fierți și cu multa nuca și scorțișoară.
Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.